Welk sterrenbeeld hoort bij jouw geboortedatum?

Welk sterrenbeeld hoort bij jouw geboortedatum?

Welk sterrenbeeld je hebt kan veel vertellen over wie je bent en wat jouw karakter is. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welk sterrenbeeld er bij jouw geboortedatum hoort. De kans is groot dat je dit van jezelf al weet wanneer je interesse hebt in astrologie. Maar het kan natuurlijk altijd handig zijn om op te zoeken voor iemand anders.

Sterrenbeelden en hun bijbehorende datums

Over het algemeen worden voor alle 12 sterrenbeelden van de dierenriem de volgende datums gehanteerd:

 1. Ram – 21 maart tot en met 20 april
 2. Stier – 21 april tot en met 20 mei
 3. Tweelingen – 21 mei tot en met 20 juni
 4. Kreeft – 21 juni tot en met 22 juli
 5. Leeuw – 23 juli tot en met 21 augustus
 6. Maagd – 22 augustus tot en met 21 september
 7. Weegschaal – 22 september tot en met 21 oktober
 8. Schorpioen – 22 oktober tot en met 20 november
 9. Boogschutter – 21 november tot en met 21 december
 10. Steenbok – 22 december tot en met 20 januari
 11. Waterman – 21 januari tot en met 18 februari
 12. Vissen – 19 februari tot en met 20 maart

Let op: de datum is altijd bij benadering

De datum die we hierboven bij elk sterrenbeeld van de dierenriem hebben vermeld is een indicatie. Dat komt doordat het per jaar enigszins verschilt wanneer de zon een bepaalde sterrenbeeld aandoet. Hier kan 1 of 2 dagen tussen zitten. Wanneer je dus geboren bent rond de datum dat het sterrenbeeld wisselt is het goed om je sterrenbeeld te laten berekenen aan de hand van jouw exacte geboortedatum.

Het startpunt van de Zodiak

De twaalf tekens van de dierenriem worden ook wel Zodiak genoemd. Zoals je in de bovenstaande lijst kunt zien wordt de horoscoop begonnen met het sterrenbeeld Ram op 21 maart. Dit valt samen met de start van de lente, voor veel mensen het begin van een nieuwe cyclus van de vier seizoenen. En daarom dus ook een prima startpunt voor de Zodiak.

Sterrenbeeld of zonneteken?

De benamingen sterrenbeeld en zonneteken worden nogal eens door elkaar gebruikt. Ze betekenen in de praktijk echter hetzelfde. De naam zonneteken komt van het feit dat de zon gedurende het jaar de 12 sterrenbeelden aandoet. Bij deze term wordt astrologie dus vanuit het oogpunt van de zon omschreven. Het gaat echter om hetzelfde fenomeen dat iedereen elke heldere nacht zelf kan aanschouwen.